Çiftçilere kompostun önemini anlatarak poşetlerle dağıttı.
ERZURUM Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynep Ceylan, eğitim alan çiftçilere kompostu anlattı. Saksılarda deneme amaçlı kullanılmak üzere bir torba kompost veren Ceylan, çiftçilerden organik atıklarını tesise getirmelerini istedi. Ceylan, tarım sektöründe eserlerin uzun süre muhafaza edilebilmesi, renk ve tatlarının alınabilmesi için birçok katkı maddesinin kullanıldığını belirterek, “Artık bunları kullanmaya gerek yok. Gıdayı topraktan komposta çevirdiğinizde. ve toprağa koy, onları karşılarsın.”
Atatürk Üniversitesi, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP), Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde 2022 yılı eğitim programları kapsamında Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (BUAM); Aziziye, Palandöken ve Yakutiye ilçelerinin kırsal mahallelerinden çiftçilere eğitim verildi. Çiftçiler kişisel bakım ve hijyen, sebzecilik-kompost üretimi ve kullanım alanları, tarımsal takviyeler ve hibeler hakkında bilgilendirildi. Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynep Ceylan, Ağustos ayında üretime başlayan kompost tesisi hakkında da bilgi verdi. Ceylan, Atatürk Üniversitesi yerleşkesindeki yemekhane, market ve hastanelerden organik atıkları toplayarak tesiste kompost haline getirdiklerini belirterek, çiftçilerden atıkları kendilerine teslim etmelerini istedi.
Kompostun doğal bir eser olduğunu ve her türlü makro ve mikro besinleri içerdiğini belirten Ceylan, “Besinlerin kaliteli yetişmesi, çürümeden uzun süre muhafaza edilmesi, gerçek haline gelmesi için birçok katkı maddesi kullanılıyor. renk ve tat.Artık kullanmaya gerek yok.”Topraktaki besinleri kompost haline getirip tekrar toprağa verdiğinizde ‘toprağa değil, toprağa’ mottosuyla kurduğumuz tesiste karşılıyorsunuz. toprağa.’ Ceylan, eğitime katılan çiftçilere hazırladıkları 1 kilogramlık kompostu poşetler içinde verdi. Kompostu saksılarda kullanmalarını isteyen Ceylan, çiftçilerin organik atıklarını tesise getirmelerini istedi. 1 TON ÜRETİM ULAŞTI
Ceylan, Atatürk Üniversitesi Kampüsü’nün çamlık alanında haftada 2 bin 800 litre atığı işlemek için 2 bin 800 litre atığı komposta dönüştüren tesiste 4 ayda 1 ton kompost ürettiklerini ifade etti. Araçlarımız ve çalışanlarımız ile yemekhane, market, fakülte ve hastanelerden organik atıkları topluyoruz. Bu tesisi kurarken Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan destek aldık. Kendilerine öncelikle kompost üretimi konusunda çiftçileri bilgilendirme taahhüdünde bulunduk. Bu taahhüdü yerine getiriyoruz. “Çiftçimizin arazisinin bir bölümünde kalan kompostu orada deneme ekipleri yapmak için kullanacağız. Atatürk Üniversitesi’nin hobi bahçeleri var. Ayrıca çok yeşil bir kampüsümüz var. Kalan kompostu da kampüsteki yeşil alanları artırmak için kullanmayı planlıyoruz. “